top of page

MOMO OYUNU TEHLİKESİ...

21. yüzyılın gelişen teknolojisiyle birlikte bilgisayarlar, tabletler, akıllı cep telefonları, akıllı saatler derken teknoloji hem yetişkinlerin hem de çocukların bir uzvu olmaya başladı. Teknoloji hayatımızda birçok kolaylık sağlarken aynı zamanda çocuklarımız için de bir tehlike oluşturuyor. Çocuklar daha okul çağına gelmeden bu aletlerle çok fazla meşgul oluyorlar. Bazen de eğitimin tanımına aykırı olarak; istendik yönde davranış değişikliği edinemiyorlar.

Bilinçli teknoloji kullanımı problem çözme, analitik düşünme, parçadan bütüne ilerleme gibi üst düzey düşünme becerilerini geliştirirken; kontrolsüz olduğu zaman çocuklarımız için siber bir zorbalık haline geliyor.

Son zamanlarda gündemde olan ‘’Momo’’ adlı siber saldırı bunun en güncel örneğidir. Daha önce ‘’Mavi Balina’’ olarak karşımıza çıkan, öncelikli olarak ilköğretim çağındaki çocukları hedef aldığına inanılan bu siber korsanlığın öncelikle Latin Amerika’da ortaya çıktığı; Whatsapp, Facebook gibi uygulamalar üzerinden direk iletişime geçtiğini veya interaktif video içeriklerin reklam aralarında ortaya çıkarak, çocuklara görevler verdiğini ve kesici aletlerden bahsettiğini hepimiz duyduk.



Peki bu duyduklarımız gerçek mi? Yazının devamında bu konuya beraber irdeleyelim.

Momo figürü, Japon sanatçı Keisuke Aisawa’nın bir halk söylentisinden yola çıkarak tasarladığı, “Mother Bird” adını verdiği heykeldir. Heykel, doğum esnasında ölen bir kadının yarı insan yarı kuş görüntüsüne bürünüp, korku salmasını anlatan bir masaldır. Heykelin görünümü çocuklar için oldukça korkutucudur. YouTube’da video izlerken veya oyun sırasında çocukların karşısına çıkarak, kendilerine zarar vereceği yöntemleri söyleyerek, komutlar verdiğine dair söylemler bulunmaktadır. Samaritans ve NSPCC adlı yardım kuruluşları, İngiltere 'de Momo yüzünden zarar gören kimsenin olmadığını ve asıl bu tarz haberlerin aşıladığı korku ile çocukların kendilerine zarar vermeyi düşünebileceklerini söylediler. Japon sanatçı Keisuke Aisawa yaşananlardan sonra heykeli yok ederek ‘’Çocuklar artık korkmasın, lanet ortadan kalktı’’ demiştir.


Bu noktada önemli olan ‘’Momo’’ adlı karakterin söylentiden ibaret olduğu değildir. Bu tarz korku figürleri çocuklarımız için her zaman tehlike arz edecektir. Bu noktada eğitimcilere ve ebeveynlere çokça görev düşmektedir. Öncelikli olarak sakıncalı olduğunu düşündüğümüz veya çocuklarımız maruz kaldığı tehlikeli içerikler hakkında ne yapmalıyız?


1. Öncelikle sakıncalı gördüğümüz içerikleri Bilgi Teknolojileri Kurumuna veya www.ihbarweb.org.tr adresine bildirmeliyiz.

2. Çocuklarımızı kontrolsüz alanlardan ve yanlış teknoloji kullanımından uzak tutmak için onlarla kelime oyunları, çocuk parkı etkinlikleri gibi zevk alabilecekleri aktivitelerde bulunmalıyız.

3. İnternet şifrelerini çocuklarla paylaşmamalıyız.

4. Çocuklarımız teknolojik aletleri kullanırken, onları rahatsız etmeyecek şekilde ortak alanlarda bulunmalıyız.

5. Çocukların sık ziyaret ettiği içerikleri takip edebilmek için ebeveyn kontrollü internet kullanmalıyız.

6. Çocuğumuzun davranışlarını yakından gözlemlemeliyiz. İletişim bozukluğu, ruh halinde değişiklik gibi durumlar gözlemlersek dikkatli olmalıyız.

7. Çocuğumuza yasaklama yapmak yerine arkadaşça bir tutum sergilemeliyiz.

8. Çocuklar için güvenli teknoloji uygulamaları önerdiğimiz "Çocuklar İçin Güvenli Teknoloji Kullanımı" başlıklı yazımıza ya da eğitim materyallerimize göz atabilirsiniz.

9. Youtube ekibinin çocuklara güvenli internet kullanımını açıklamak amacıyla hazırladığı aşağıdaki animasyonu çocuğunuzla izleyebilirsiniz.

#ozelegitim #özeleğitim #disleksi #okumayazma #özelöğrenmegüçlüğü #ozelogrenmeguclugu #egitimkoclugu #ogrencikoclugu #öğrencikoclugu #disleksiegitimi #diskalkuli #disgrafi #atasehirozelders #ozelders #ilkokulozelders #grupdersi #ilkokulgrupdersi #ilkokuletut #okumayazma #okumayazmayahazırlık #matematikozelders #türkçeözelders #okuldestek #bireyselegitim #castesti #bilisseldegerlendirme #yetenekanalizi #cas #akademikdegerlendirme  #atasehirozelders #ozelders #ilkokulozelders #grupdersi #ilkokulgrupdersi #ilkokuletut #okumayazma #okumayazmayahazırlık #matematikozelders #türkçeözelders #okuldestek #egitimdanismanligi #psikoloji #cocukpsikolojisi #ilkokul #ataşehiranneleri #ataşehiranaokulları #momooyunutehlikesi #momooyunununzararlari #momooyunugorevleri #momooyunugercekmi #atasehirortaokul #ozelegitim #özeleğitim #disleksi #okumayazma #özelöğrenmegüçlüğü #ozelogrenmeguclugu #egitimkoclugu #ogrencikoclugu #öğrencikoclugu #disleksiegitimi #diskalkuli #disgrafi #atasehirozelders #ozelders #ilkokulozelders #grupdersi #ilkokulgrupdersi #ilkokuletut #okumayazma #okumayazmayahazırlık #matematikozelders #türkçeözelders #okuldestek #bireyselegitim #castesti #bilisseldegerlendirme #yetenekanalizi #cas #akademikdegerlendirme  #atasehirozelders #ozelders #ilkokulozelders #grupdersi #ilkokulgrupdersi #ilkokuletut #okumayazma #okumayazmayahazırlık #matematikozelders #türkçeözelders #okuldestek #egitimdanismanligi #psikoloji #cocukpsikolojisi #ilkokul #ataşehiranneleri #ataşehiranaokulları #ataehirortaokul


38 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page